Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

“Zovem ga a on me kao ne čuje”

“Zovem ga a on me kao ne čuje”

Da li vam se dogodilo da dozivate dete a ono vam ne odgovara? Vrlo često čuje ali se zagledalo u crtani ili se igra i “mrzi ga” da se javi?

Kod nas se pojavila ta situacija sa nepune dve godine. Uhvatim sebe kako ga zovem po deset puta, pitam po petnaest puta, oblećem oko njega. Stala sam i zapitala se: Ko je ovde roditelj? Da li bi trebalo da mu dozvolim da već sa dve godine ima veći autoritet od mene? Ja mu se odmah javim a on meni posle 15 minuta.


Lampica mi se upalila, ovo je još jedna po meni loša navika koja se kasnije teže ispravlja. Zašto ne početi od malih nogu tj. čim se pojavi.

Razgovarali smo i dogovorili se: “Kada te pozovem reci molim, odazovi se”. Dešava se da muž stane i zove ga po imenu “kao pokvarena ploča” jer se ne odaziva a kada ukapira odmah kaže molim. Ima efekta, javlja se češće.

Nakon mesec dana uvođenja ovog pravila i dalje se dešava da se ne odaziva na prvi poziv. Međutim sada ga pozovem odmah po imenu, priđem mu i obrati pažnju.

Ako želite da razgovarate sa detetom, nemojte to raditi dok gleda crtani ili dok se pred njim nešto zanimljivo dešava. Uradite to nasamo, ugasite tv, ukoliko mislite da razgovor ima nekog efekta.


Tri meseca kasnije

Pre nekoliko dana bili smo u gostima. Dete je ostalo samo u sobi sa rođakom. Kada sam se vratila u sobu rođak kaže: “Pametan ti ovaj mali, ja ga pozvao jednom a on se okreće i kaže molim”.
Bio je zatečen 😁. Iznenadilo ga je takvo ponašanje, pozitivno naravno.
Nije ništa drugačiji od bilo kog drugog deteta samo mogu reći da je naša priča urodila plodom.

#bebeimi.rs1 thought on ““Zovem ga a on me kao ne čuje””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *