Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Učinite letovanje sa decom jednostavnijim u samo 7 koraka

Učinite letovanje sa decom jednostavnijim u samo 7 koraka

Letovanje sa decom. Grubo rečeno jeste naporno. Naročito prva godina sa detetom ili bebom ume da bude teška. Kažu lakše je letovati sa bebom dok je baš mala.

Meni lično više odgovara period kada dete već zna šta hoće, hoda i kada se dogovaramo. Nisam imala iskustva sa bebama koje se ne čuju po ceo dan. Naravno sve je individualno i zavisi kakvo vam je dete.

Ali postoji rešenje kako da učinite letovanje sa detetom lakšim, lepšim, jednostavnijim bilo da vam dete spava ili ne spava celu noć, bilo da dojite ili ne i nezavisno od samog uzrasta.

7 načina kako olakšati sebi:

1. Najpre porazgovarajte sami sa sobom (gde idete, zašto, šta vam je prioritet, da li želite zapravo da idete?) a zatim i sa suprugom.
Ako se ni u jednom odgovoru ne spominje dete moj savet je da ODUSTANETE odmah jer će vam u suprotnom letovanje zapravo biti mučenje. U redu je i to, nećete biti lošiji roditelj ako niste spremni da ovog leta negde otputujete.

Međutim ako se na svako pitanje prvo pojavi dete kao odgovor onda predlažem sledeće:

2. Ponesite garderobu za tople i hladne dane, obuću… Znam da se uglavno iskoriste majčice, bodići ako je manje dete ali sa detetom uvek morate biti spremni. Ukoliko pomislite da mu “nadam se ovo” neće trebati ponesite jer uvek baš to zatreba.

3. Putna apoteka – obavezno sve što se smatra pod putnom apotekom ponesite jer nikad se ne zna.
Od čega se ona sastoji?
Mogu navesti ono što meni znači a vi dodajte ili oduzmite po potrebi.
-sirup protiv temperature ( #panadolbaby – zbog slatkastog ukusa lako ga dete popije)
-probiotik (čoko mede – sam naziv kaže čokoladice u obliku medvedića)
-sredstvo protiv komaraca ( #mapez – na biljnoj bazi)
-sredstvo za ublažavanje ujeda ( #hiper gel, #sinoderm)
-sirup za alergiju
-hanzaplast
-dezinfekciono sredstvo ( #asepsol )
-jod, octanisept, hidrogen 3%
-gaza, tuferi
-fiziološki rastvor
-špricevi
-pumpica za nos
-toplomer
-mleko za sunčanje – ove godine smo samo faktor 30 koristili, dok prošle prvo faktor 50 nekoliko dana a zatim faktor 30.

4. Kolica/maramu ili šta već koristite. Ukoliko idete u šetnju potrebno je poneti nešto od ovoga ili će vam ruke “otpasti”. Kako se ne bi nervirali i govorili da više nikuda nećete voditi dete onda ovaj korak nemojte preskočiti.

5. Mreža za komarce – Postoje univerzalne mreže koje se mogu navući na kolica, kolevku, krevetac, jaje…

6. Organizacija dana – Ništa rigorozno i neostvarivo čak ni za one koji je ne vole. Pratite dete i njegove potrebe jer setite se, zbog njega ste krenuli na letovanje. Kada se ono probudi, budite se i vi (osmeh na lice, biće vam lakše, prošetajte plažom) i dalje organizujte kako vam odgovara ali napravite zajedničke rituale. Izmorite decu kupanjem, igrom, šetnjom. Ranije će zaspati po podne a samim tim i uveče.

7. Strpljenje – Znajte da su deca mala, još uvek mnogo toga ne znaju, ne shvataju. Morate im svakodnevno pričati, ponavljati i učiti. Podsetite se kako ste ga učili da jede, pije na flašicu a sad je vreme za učenje nekih osnovnih stvari u vaspitanju.

Letovanje je za decu uglavnom zanimljivo čak i ako ne žele u vodu. Uvek možete napuniti bazen pored vode. Pokažite im kako i šta da se igraju.
Ako dete uradi nešto što vam se ne dopada, razgovarajte sa njim.

Kako?

Koliko god da je malo (osim baš bebe) recite detetu zašto nešto ne bi trebalo da uradi, koje su posledice toga. Kada god nešto uradi (ako udari drugo dete, obori čašu, vozi trotinet po kući, baca hranu, igračke…) a vama se to ne dopada, kada već kažete “ne” objasnite mu zašto ne sme. Ovo je najbitnija stavka.

Objasniti detetu zašto nešto ne bi trebalo da radi mirnim tonom i strpljivo.

Ukiliko je potrebno sto puta ponoviti onda to i uradite. Obično roditelji odustanu brzo i kažu da priča ne utiče na bolje ponašanje deteta.

Možda i ne utiče ali to neka bude zaključak posle stotog ponavljanja istog.

Nekoliko saveta:

#Ne forsirajte dete da ulazi u vodu ako ne želi

#Razgovarajte sa njim o tome gde putujete. Dozvolite mu da samo dodirne vodu, baci kamenčić. Tako će već pokvasiti noge i osloboditi se. Pokažite mu kako se kupate.

#Nemojte izlaziti sa njim po jakom suncu

#Osmislite neku igru dok boravite u sobi/smeštaju i čekate vreme za plažu

Internetje pun različitih, nazovimo ih samoukih igara. Čitajte knjigu, sortirajte kamenčiće, ubacujte ih u flašu. Ne morate kupovati igračke, napravite ih od onoga što imate.

Napravite od letovanja sa decom jedno uživanje. Od nas samih zavisi kakav će nam dan a i odmor biti.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *