Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Torba za porodilište i još po neki saveti iz porodilišta

Torba za porodilište i još po neki saveti iz porodilišta

Možete na internet stranicama naći različite spiskove na ovu temu. Porađala sam se pre dve godine i ima malih promena. Evo šta je meni bilo potrebno poslednji put (obnovljen spisak u junu 2018. godine).

Za početak spakovati:
3 pakovanja mrežastih uložaka minimum,

– može pakovanje mrežastih gaća (doneće vam kasnije još ako vam zatreba. Ukoliko vas stežu a niste gledali broj koji uzimate presecite ih makazama malo sa strane. Ko može ne mora ni da ih nosi)

sapun što neutralniji može onaj za bebe (meni su svi savetovali za bebu da koristim dove najobičniji plavi, i stariji i mlađi, tako da sam taj sapun odabrala).

U početku je najbolje ranu tuširati posle svakog odlaska u toalet i ispirati samo vodom. Za kasnije kažu da je dobro mazati kantarionovim uljem. Raspitajte se prvo pa odlučite šta vama najviše odgovara.

peškir za tuširanje

– peškir manji za lice

– tečni sapun za ruke (držala sam ga stalno u sobi na lavabou, obavezno pranje ruku nakon dolaska iz kupatila bez obzira ako su tamo prane ruke, nakon presvlačenja bebe i pre dojenja takođe pranje)
četkica za zube, pasta

– četka za kosu

  -toalet papir                                          

 – kese za smeće ili nekoliko najobičnijih kesa (fale im kese za smeće a potrebna vam je i kesa u koju ćete staviti stvari kada idete u kupatilo, ne savetujem da se garderoba kači po vratima toaleta, tuš kabina, zidovima, sigurnije je u kesu staviti)

spavaćica (za početak jedna pa će vam doneti, mada daju i bolničke)
– veš nije potreban jer imate mrežaste gaće (ko hoće može poneti)
papuče ( neke koje se mogu kvasiti, ne savetujem one čupave prikupljaju bakterije a znamo da su bolnice pune istih. Možete poneti dva para za sobu i kupatilo ali na kraju se sve svede na jedne, zaboravite gde ste pošli)
telefon
– punjač
dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, uput, krvna grupa (ponesite svu dokumentaciju vođenja trudnoće, možda vam zatreba još nešto)
flaša vode 1,5l minimum (ne manje, neće vas pustiti da ustanete iz kreveta dok je ne popijete)
keks (bićete gladni, ukoliko se uveče porodite do ujutru neće imati ko da vam donese bilo šta a nema ni hrane do jutra)
plastična čaša
pelene, manje pakovanje za bebu br 1, vlažne maramice, pavlovićeva mast.
kesa veća za sve te stvari (pre su se dobijali pamučni džakovi, sada ih nije bilo.
prostirka ili čaršav za bebu (pre nisu dozvoljavali a sada ih nemaju dovoljno, na njega spuštate bebu na krevet, umesto na vaš čaršav).
Po meni su ovo bile najneophodnije stvari. Ukoliko imate neki savet dodajte. Verujem da zavisi i od porodilišta, posteljina za mame i bebe a i garderoba za bebe se dobija u bolnici.

Hrana u porodilištu

Što se tiče hrane  bila je fina, ukusna, pet obroka dnevno, drže vas sitim. Ne treba očekivati nikakav luksuz tako da se onda nećete ni razočarati. Uglavnom ljubazno osoblje, svi smo ljudi, drugačije vaspitani ili nevaspitani pa takvih baš osoba i ima.

Higijena

Osoblje se trudi, redovno čisti ali veliki je problem u pacijentima tj.u ženama koje ne umeju da počiste za sobom ili operu ruke. Ne osuđujem nikoga ali zna se u kakav se toalet ulazi i kako se ostavlja, gde se papir, uloške bacaju nema potrebe o tome pisati.

Ukoliko vas rana mnogo boli a obratili ste se doktoru, luftirajte je što više.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *