Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Strpljenje i kako ga pronaći?

Strpljenje i kako ga pronaći?

6 koraka koja će vam pomoći da ojačate živce i uživate u vaspitanju deteta.


1) Najpre obezbedite sredinu u kojoj se nalazite.
Govorim o najmlađim uzrastima, o deci sa kojom vaspitanje počinje.
Znajte da su to deca koja ne znaju još uvek ništa i koju je potrebno naučiti.


2) Sve što želite da dete uradi recite mu i obrazložite.
Ukoliko nešto branite obavezno navedite razlog.
Savet kod baš male dece koja tek saznaju je da se pokazuje i priča istovremeno. Deluje kao da pričate u prazno ali ukoliko budete uporni brzo ćete videti i rezultate.


3) Obratite pažnju na stvari, predmete koje ostavljate na mestima kojima deca lako mogu prići. Ako ne želite da nešto diraju recite zašto to ne sme. Ukoliko dete insistira dajte mu da vidi, pipne pa sklonite. Nemojte pridavati stvarima poseban značaj ako dete vidi da baš nešto nedozvoljavate neće odustati dok to ne dobije, šta god da je u pitanju.
Ako dete još uvek nije potpuno svesno da shvati šta hoćete da kažete, ne možete još razgovarati, objasnite mu kratko zašto nešto ne može i zamenite nekim drugim predmetom, igračkom…


4) Ono što jednom kažete detetu da ne može neka tako i ostane.Budite dosledni i od reči. Najpre razmislite pre nego što kažete detetu “da” ili “ne” i ostanite pri svom odgovoru. Ukoliko promenite mišljenje nakon trećeg ponovnog pitanja učite dete da vas po sto puta pita jer zna da ćete popustiti.


5) Ne učiti dete da moli za nešto. Ovim postupkom činite da dete gubi samopouzdanje i da manje veruje u sebe.


6) Ne dozvoliti da istera svoje.
Recimo: neću da spavam večeras a vreme je već prošlo za krevet, dete plače baca se. Strpljivo umirivati dete, objasniti zašto spavamo, ponuditi pričanje priče, zagrljaje, golicanje…neku igru u krevetu ako i dalje plače sačekati da se smiri. Ukoliko dete želi slatkiše pre jela recite zašto ne može i ne popuštajte. Može ali nakon jela, navedite zašto nam je potrebna hrana. Stvorite zajedničke rituale, ručajte zajedno za stolom verujte da deca to obožavaju jer se osećaju bitnim i velikim u tom momentu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *