Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Razvoj deteta od 6. do 12. meseca

Razvoj deteta od 6. do 12. meseca

5 meseci i 2 nedelje- naučili smo “taši, taši”, baci pet. Sve više ispušta glasove, kada mu pevam peva i on sa mnom. Okrenuo se dva, tri puta sa stomaka na leđa. Podiže se na šake kada je na stomaku. Zadirkuje se, zna kako da skrene pažnju. Ujutru kada se probudi ispušta glasove i gleda da li ga neko čuje. Kada čuje glas, gleda u određenom pravcu odakle glas dolazi. Voće voli da jede. Povrće samo u kombinaciji sa mesom. Dozvolio mi je da mu sečem nokte na rukama i nogama u budnom stanju. Smeje se kada mu pokazujem i izgovaram prste na rukama. Vrišti kada se smeje.

7 meseci- čupa travu, lišće. Ljuti se kada drži plišanu igračku, stavlja je u usta, reži, plače. Privlače ga zvečke koje zveče i igračke koje sviraju. Dajem mu plastične zvečke. Glodalice ga sada zanimaju, stavlja ih u usta.

Još nije izbio ni jedan zub. Hranu blendam a nekada i seckam, čini mi se da mu je tako ukusnije. Ne pije na flašicu, ne želi. Vodu mu dajem iz čaše, ponekad i sam da pije uz moju pomoć. Kada hoće pustim ga i sam da jede, uz moju pomoć. (držimo kašiku zajedno, pa je pustim, ciljamo usta zajedno 😀). Hoće da se vozi u kolicima, da sedi u auto sedištu, dobar je u prodavnici.

Voli da posmatra životinje, smeje se kada ih vidi, guče. Vozio se u traktoru. U čudu je sve posmatrao. Počeo je da zabacuje glavu kada spava, pokušavamo da ga odviknemo tako što mu ispravljamo glavu, doktor nam je tako rekao. Probali smo i sa postavljanjem jastuka iza leđa. Još uvek se ne okreće, pokušava i uspeo je dva puta i onda ne više, vežbe radimo. Sam drži i jede keks, koricu hleba.

8 meseci- bolje jede. Lako se okreće na obe strane ali na stomak sam još uvek ne. Počeo je unazad da se pomera rukama. Rotira se levo, desno uz animaciju. Voli da mu se peva, da se mazi, češka. Počinje ruke ponovo da posmatra.

8 meseci i 2 nedelje- okrene se po nekad na stomak, dešava se i u toku noći dok spava. Izašao je prvi zub. Gura prste u usta. Koristimo flašicu u obliku čaše, nju prihvata. Svu hranu seckam, lepo žvaće, ojačala su mu nepca. Pokazuje kažiprstom. Okreće spiner, mi ga držimo a on okreće. Vrti sve što je okruglo, zatvara vrata, knjigu. Zatvara česmu sam (spusti samo).

9 meseci- izašao je drugi zub. Počeo je da se okreće na stomak i vraća na leđa. Konačno! Spava na stomaku. Govori “mamama, avav”. Ubacuje kamenčiće u flašu. Sam stavlja hranu prstima u usta (sa dva prsta).

9 meseci i 3 nedelje- ubacuje igračke u kutiju, stavlja krugove na štapić.

10 mesec- vrti glavom “ne ne ne”, daje poljubac (cokće usnama), maše. Puzi unapred. Kad god može uspravi se i stoji ali nije stabilan. Smeje se sebi u ogledalu. Voli motore, vozila, okreće volan. Baca loptu u visini glave, cepka papir. Zatvara, otvara vrata, stavlja poklopac na flašicu kada mu se kaže.

Prve korake je napravio sa 12 meseci a prohodao sa 14 meseci. Vrlo je pažljiv. Kada je u stojećem položaju treba mu jedno dva minuta da se spusti i sedne. Proverava teren, posmatra, čučne pa ustane, gleda da li je bezbedno da sedne, hoće li se povrediti. Pao je nekoliko puta unazad, ali se nije povredio. Najviše su me plašili ti padovi,strah me je bilo da ne udari glavu. Što je stariji to je pažljiviji. Ako nije siguran prepreku ne prelazi već traži ruku. Mali prag oprezno prelazi držeći se sa strane obično za okvir vrata ali na stepenice se penje puzeći jer su mu visoke i nije siguran.

Pustite dete da se razvija svojim tempom i pratite njegov razvoj, na kraju sve postignu ali sve u svoje vreme. Bitno je da radimo sa detetom u skladu sa njegovim mogućnostima, da ga podstičemo i usmeravamo. Kad pogledam svoje dete i drugu decu istog uzrasta, nema razlike, ne vidi se u koliko meseci je počeo da se okreće i kada je počeo da sedi. Važno je da je sve to postigao i da sada trči.

Veoma bitna stvar je: Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom, najčešća greška koja stvara roditeljima bespotrebne glavobolje. Zato sam i opisala svoj primer jer nismo napredovali po standardnim kriterijumima iz knjige ali smo sve postigli.

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *