Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Praćenje razvoja bebe od 0 – 3 meseca (zasnovano na ličnom iskustvu)

Praćenje razvoja bebe od 0 – 3 meseca (zasnovano na ličnom iskustvu)

Od rođenja deteta vodila sam mali dnevnik o razvoju bebe. Beležila konkretne situacije, otprilike na dve nedelje zapisivala sam novosti bebinog napretka. Sećam se da sam mu pevala i pričala od samog rođenja, usta nisam zatvarala. Šta pričati sa bebom koja vas jedva i vidi? Izmišljala sam pesmice kada više nisam mogla ni jedne da se setim. Nema veze kako pevate bitno je da vaš glas smiruje dete. Po glasu dete zna kakvog ste raspoloženja. Sećam se da sam sva treptala od sreće kada beba počne da otvara usta dok ja pevam iako ne ispušta glas, snimala sam ga svakog dana i svaki novi pokret me je oduševljavao.Deca se razlikuju u razvoju i ne treba ih upoređivati. Podelila bih sa vama beleške svog malog dnevnika, ideje koje sam koristila sa svojim detetom i šta je on i u kom periodu počeo da radi.

Nakon 1. meseca počinje da se smeje bez zvuka, počinje da ispušta glasove. Prati pogledom od druge nedelje. U kilaži je napredovao 1kg. Od rodđenja plače kada god se presvlači.

1. mesec i 2. nedelje – sve češće se smeje voljno i sve više guče. Sam leži na krevetu, posmatra, ne plače, sluša kada mu se priča, više vremena provodi budan nego ranije. Muče ga grčevi, tada smo prvi put probali espumisan kapi i nisu pomogle. Dojila sam ga od samog početka i to mi je bio spas za grčeve. Jedino ga je dojenje umirivalo kada krenu jači grčevi. Prvih mesec i po dana babe su ga nosale stalno, moj savet je da dete pustite da leži na krevetu ili podu i da mu pričate. Noseći ga ne ostvarujete nikakav kontakt sa bebom, meni deluje da je samo mučimo još više, stežemo.

2. mesec – muče ga grčevi i dalje. Probali smo coolef kapi, kao da ga malo umire ali ne prestaju skroz, noću mirnije spava kada ih popije. Stolicu čas ima dnevno pa onda nema. Ne plače mnogo. Više se smeje, voli da mu se priča. U krevecu sluša i gleda u muzičku vrtešku. Postavili smo baby gim, prenosiv je tako da se može montirati i na krevetu i na podu. Zakačili smo jednu igračku, spustili je do bebine ruke tako da kada počne da mrda slučajno je dodiruje. Reaguje na dodir i zvuk, posmatra je ali dodiruje polu svesno. Više guče.

2. mesec i 1. nedelja – prvi put se naglas nasmejao. Nakon nedelju dana ponavlja još jednom. Joj to nam je večnost bila, svi smo se pitali kada ćemo opet osmeh čuti i ko će imati tu privilegiju da ga čuje. Pomislila sam sada će se svakog dana naglas smejati ali ne, za sve treba vremena pa tako i za osmeh. Nakon tri nedelje češće se smeje. Počinje da guče sve više “rrr” izgovara, balavi dosta, traži pažnju hoće da se sa njim razgovara.

3. mesec– grčevi su manjeg inteziteta, kapi pije samo uveče. Pomogao nam je baby termofor koji se zagreje i stavi na bebin stomak. Uveče mu prija i pomaže da lakše zaspi. Samo pazite da ne bude vreo da ne opečete bebu. Obično stavim termofor preko bebinog podića pa pelenu preko stomaka da duže drži toplotu i da mu ne spadne. Počeo je da podiže palac i kažiprst, posmatra ih. Prvo je posmatrao na levoj a zatim i na desnoj ruci. Od rođenja pevam mu pesmu “Saobraćajac”, uvek je pažljivo slušao pa sam nastavila tako iz dana u dan a najviše kada ga presvlačim. Kada pevam “1,2” tekst iz pesme, obavezno pokazujem palac i kažiprst i mislim da je to doprinelo i njegovom podizanju prstića. Igramo se “boc, boc”( kao podiže kažiprst), tek uči. Pažljivije sluša, posmatra, guče kad mu se obraća. Kada je sam po malo guče.

Počnite sa navikavanjem deteta malo na samoću, pustite mu muziku, tv da sluša, ne mora da gleda. Stavite ga u gimnastički centar, spustite igračke do nivoa gde može da ih dodiruje. Prvo će biti slučajno, pa svakim danom sve namernije. Kada primetite da već sa namerom dodiruje podignite igračku malo tek toliko da mora ruke da podigne. Naš centar ima igračke i sa strane, lopte koje se okreću, motivišu dete da se okreće na levu i desnu stranu. Prvo detetu pokažite, svakoga dana po malo dok ne počne samo da dodiruje. Nemojte pričati detetu iznad glave već sa strane i ispred.

Od igračaka pažnju su mu privlačile sve one koje ispuštaju različite zvukove. Šuškanje kese je pomagalo kada više nismo znali šta ćemo. Dobili smo veoma praktičnu igračku sa kojom se dugo igrao u obliku hobotnice. Ima na sebi deo koji šuška, perlice koje se pomeraju, krug koji se okreće, lažno ogledalce, praktična je za bebe. Takođe su nam portikle i bodići uvek bili dobrodošli pokloni.

I još nešto, što se tiče grčeva kad krenu teško je umiriti dete, znali su da ga bude iz sna. Često smo ga u tim trenucima držali u rukama na stomaku. Ovo su smernice kojima smo se mi koristili, možda vam nešto pomogne. U sledećem postu nastaviću sa pisanjem razvoja svog deteta od 3 do 6 meseci.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *