Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Praćenje razvoja bebe od 3-6 meseci (zasnovano na ličnom iskustvu)

Praćenje razvoja bebe od 3-6 meseci (zasnovano na ličnom iskustvu)

3 meseca i 2 nedelje – smeje se kada se ljubi po vratu, postaje golicljiv po telu. Noću spava po 6,7 sati. Grčevi ga muče još uvek samo manje. Uglavnom kaki svaki drugi dan. Po malo je krivio glavu u jednu stranu pa smo krenuli u Sokobanjsku na vežbe za desni tortikolis. Radili smo ih kući sa bebom. Muž je preuzeo odgovornost jer nisam mogla da ga slušam kako plače a i sve me je strah bilo da ga ne povredim. To su vežbe koje, ukoliko fizijatar kaže da mora da se rade, onda stvarno mora. I ne sme da postoji izgovor kako dete plače i da nam je žao. Da nije muž to radio morala bih ja. Bolje pomoći detetu na početku nego čekati da se stvari iskomplikuju kasnije. Ne boli njih to toliko koliko plaču već su to naše maze koje su navikle samo na nežnost. Takođe su nam skrenuli pažnju i pokazali kako da dete okrećemo na stomak, na leđa, da treba više da se oslanja na ruke. Nije voleo da bude na stomaku, plakao je i dizao i ruke i noge, nije voleo ni da se okreće. Postavljali smo mu igračke ispred i sa strane ali nije pomagalo. U roku od dve nedelje napredovao je što se tiče vrata, više ga nije krivio. Počeo je da podiže glavu levo i desno kada se podiže.

3 meseca i 3 nedelje – počinje da hvata predmete, polako podiže ruke dodiruje igračke, igra se u gimnastičkom centru. Smeje se na glas kada mu se obraćamo, guče, vrišti 😀.

4 meseca – pruža ruke kada mu se približi igračka ili ruka, hvata, dodiruje. Ne želi na stomak, vežbe radimo. Golicljiv je po nogama, telu, vratu.

4 meseca i 2 nedelje – prihvata da leži na stomaku. Otvara širom šake, oslanja se na njih, još uvek se ne podiže na rukama ali hvata predmet koji je ispred njega. Spaja ruke ispred sebe. Grčeva ima po malo.

5 meseci i 2 nedelje – počeo je da dodiruje stopala, skida čarape, pokušava prste da uhvati, uspeva na kratko. Do sada je sve vreme bio u čarapama, postalo je toplije pa sam ga izula i stopala su mu skrenula pažnju. Eto saveta kada god možete pustite dete da bude boso i posmatra svoje telo. Naučio je da stavi ruke pod mlaz vode kada ih peremo. Kad god odemo u kupatilo ponavljam mu šta radim i već je usvojio, to mu pričam odavno. Malo se podiže kad je na stomaku. U koritu mrda aktivno nogama, prska. Povremeno se okrene na stranu pa se vrati na leđa. Postao mu je zanimljiv svoj lik u ogledalu, smeje se dodiruje ogledalo. Reaguje na zvuke životinja, voli da ih posmatra. Svakog dana od rođenja govorim mu kako se oglašavaju golub, kuca, maca, krava, ovca…( Posećujemo često baku i deku na selu, viđamo povremeno dosta domaćih životinja). U kolicima nekad želi da se vozi, nekad ne. Deo puta se vozi, deo ga nosimo. Imamo ljuljašku koja se sama ljulja, voli da boravi u njoj i to u trenucima kada mama i tata piju kafu. Ne provodi mnogo vremena u njoj. Voli da se mazi, dodiruje nam lice, opipava, grli. Vežbe još uvek radimo, napreduje sporo ali sigurno, ne žurimo. Smatram da decu ne treba forsirati, bitno je da se sa njima radi. Kada bude spremno okrenuće se, sešće, propuzaće, prohodaće. Hoće da se uspravi, vuče glavom napred. Tata mu je izgovarao glasove a on se trudio da ponovi (aeeee i on ponovi nešto slično). Sačeka tatu da kaže pa on ponovi, pogleda u tatu ponovo kao da mu daje znak “hajde opet”.

6 meseci – kontrola u Sokobanjskoj, doktorka kaže da nam je dete lenjo. Još uvek neće da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto. Vežbe i dalje radimo. Stavlja noge u usta, prste nožne, igra se sa njima. Okreće se na levu i desnu stranu dok drži noge ali se vraća na leđa. Na stimak prihvata kada ga okrenemo dok se ne umori a zatim plače. Pruža ruke levo i desno, napred da dohvati predmet. Prepoznaje osobe. Smeje se na izgovaranje zvukova određenih životinja.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *