Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Prvi dani sa bebom kod kuće i kako vam bake, svekrve, komšinice mogu najbolje pomoći

Prvi dani sa bebom kod kuće i kako vam bake, svekrve, komšinice mogu najbolje pomoći

U prvim danima nakon dolaska iz porodilišta mame su veoma osetljive. Ugodite mami, ne savetujte je previše ako to ne traži. Mame, probajte da se opustite. Više niste same, imate kraj sebe to malo neverovatno, umiljato biće koje ništa ne zna i ne razume. Potrebni ste mu sa svim svojim živcima i strpljenjem. Kako se vi osećate tako se i beba oseća. Emocije se prenose, vodite računa o tome, udahnite duboko i razmotrite svaki problem ili situaciju pre nego što se iznervirate.

Da li vredi uopšte narušavati svoje zdralje zbog nekih sitnica? Dete, iako je malo najpotrebniji ste mu sada zdravi, okretni, srećni. Smirena mama umiruje bebu, nervozna mama čini bebu još plačljivijom.

Dešavalo se da moja beba, zbog grčeva toliko plače da ništa ne pomaže ni sisanje, ni ljuljanje, pevanje, došlo mi je i ja da plačem. Pa sam i ljuta jer sve pokušavam a ništa nema efekta, neispavana sam, umorna. A onda kažem sebi da to neće večno trajati, dve tri noći i promeniće se. Tada se naoružam strpljenjem, umirujućim tonom i zagrljajima . Tako je i bilo, dve tri noći i posle je lepo spavao.

Tako i sada kad je veći, zubi rastu bole ga. Naoružamo se strpljenjem, mažemo zube i to prođe. Biće u životu različitih situacija. Razboleće se, imaće temperaturu ne treba ni paničiti svaki put i to ugrožava zdravlje, samo smireno, polako.

Svaki problem je rešiv, pratite dete i njegove potrebe jer mi mame to najbolje znamo i čuvajmo se za njih jer smo im zdrave najpotrebnijie. Zdrava mama, srećna beba.

I još jedan savet koji svi znaju a retko ga se pridržavaju: Za sve bake, svekrve, strine, komšinice i druge dobronamerne i fine tete!

Ako želite porodilji da pomognete nakon porođaja kada dođe kući, bar prvih mesec dana, pomozite joj oko spremanja hrane, sređivanja, peglanja… Pustite bebu i mamu da uživaju ( i tatu naravno). Bar prvih mesec dana dete jede i spava. Šetnje i ljuljanje su mu najmanje potrebni. Znamo svi da imate najbolje savete i iskustva a to znači da i vi znate potrebe tek rođene bebe i novonastale mame. Zato imajte razumevanja.

Ovo kao svi znaju čak i druge da kritikuju a kada se kod njih  javi ovakva situacija odjednom kao da ono što su znali ispari .

I da, jos da dodam, prvih mesec dana dovoljan je samo tata (bar prvih mesec dana) ali ako još neko želi da pomogne što da ne, kućnih poslova uvek ima.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *