Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Privilegija je imati baku i deku na selu

Privilegija je imati baku i deku na selu

Jesu li današnja deca privilegovana ukoliko imaju priliku da često posećuju domaće životinje?
Odrasla sam sa njima tako da se nisam osećala počastvovanom što sam ponekad morala i da ih nahranim, neke pričuvam. Čak sam zavidela deci u gradu, oni te obaveze nisu imali.
To je razmišljanje jedne tinejdžerke. Odlaskom na studije, selidbom konačnom u veliki grad moje mišljenje se promenilo. Nakon nekoliko godina provedenih u gradu uočila sam razliku i privilegiju mog odrastanja na selu.

U životu počnete više da cenite ljude i sredinu oko sebe tek kada je promenite. A kada dođu deca tek onda vidite kakvo blago posedujete.
Jednom mesečno odlazimo na selo. Bakin hleb, njena kuhinja, povrće iz bašte, dedino vino su nezamenljivi.

Svež vazduh koji mi toliko opije dete da kada legne da spava ne može da se razbere je nešto najbolje za njega što mu mogu ponuditi.
Aktivnosti imamo od ranog jutra počevši od obilaženja životinja i njihovog hranjenja, šetanja ulicom, posećivanja komšiluka, igranja u blatu, pesku, vožnje dedinog traktora.

Dan ne moramo da planiramo, samo izađemo napolje i šetamo sve dok ne dođe vreme spavanja ili obroka jer zanimaciju uvek pronađemo. Tamo zaboravi da ga bole noge i da bi mama mogla da ga ponese a prepešači mnogo više nego kada smo u gradu.
Pijemo kravlje mleko, jedemo kravlji sir, spremamo na mast, mesimo domaći hleb od domaćeg brašna. Sve dok koristimo namirnice umereno zaista ne smatram da loše utiču na zdravlje.
Sve ovo prelepo zvuči, milina je doći na nekoliko dana. Ovo je strana priče i potpuno je tačna za one koji obilaze selo povremeno.

Od kada sam u braku i zaposlila se, postala je i moja strana priče jer mi obaveze drugačije ne dopuštaju.
A kako izgleda druga strana? Ne zaboravimo da i ona postoji i da nije nimalo laka. Poznajem i nju zapravo odlično jer sam je živela. Volela bih i o tome da pišem ali u nekom od sledećih postova.
Dakle ukoliko imate tu privilegiju i možete priuštiti deci i sebi da odete na selo blago vama, idite što češće neka deca uživaju.
Za nas koji možemo da pobegnemo na kratko stvarno je spas i sloboda u odnosu na gradsku buku i svakodnevnu gužvu.

S obzirom da sam odrasla na selu navikla sam da  je životinjama mesto napolju, a tu spadaju i kuce i mace.
Učim dete da voli sve vrste, da ih čuva, brine o njima, hrani. Smatram da se dobar odnos sa životinjama može uspostaviti i ako borave napolju u svojoj kući.

Lepo mi je kada čujem da neko živi sa ljubimcem nemam ništa protiv ali više ih volim vani. Decu treba navikavati od malena na životinje i nije važno gde se nalaze bitno je ostvariti kontakt sa njima. Ne treba ih odvajati. Kad god možete da ih spojite učinite to. Bilo da je odlazak u zoo vrt, kod bake na selo ili susret u parku.
Trenutno su nam najzanimljivije krave, velike su, bučne još kad im dete daje seno iz svoje ruke oduševi se. Ne želim da ga učim da one smrde, da su prljave, okupaćemo se. Bitniji mi je njegov osmeh i kontakt sa njima. Sve dok je njemu lepo i prijatno ne vidim razlog za sputavanje.

Voli i kokoške, petlove, piliće, ovce, mace i kuce. Mace i kuce viđamo po gradu često. Drago mi je što imamo gde i ostale životinje da posetimo.

Decu treba upoznavati sa njima od malih nogu. Kada dete nauči da brine o životinji, lakše će se socijalizovati i ophoditi prema društvu.
Ne mora da dodiruje nepoznate životinje, posebno što danas možemo naići na različite pse koji baš i nisu dobronamerni ali ako ih poznajete nema ništa lepše od njihovog maženja, dodirivanja, hranjenja.
Kada krenete u šetnju ponesite malo hleba i počastite redovne  posetioce u parku a to su uglavnom golubovi. Dopustite detetu da se brine o njima, da ih nahrani.

Kući mu pročitajte priču, pokažite sliku o tim životinjama, nacrtajte ih zajedno, napravite i eto aktivnosti za nekoliko dana.

 Ništa lepše nego kad možete detetu oživeti sliku iz knjige koju često gleda. Najbolje usvajaju i pamte kada povezuju slike iz realnog sveta sa pročitanim.

Volimo životinje i dopustimo detetu da uvek bude u njihovom društvu kad god za to imamo prilike.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *