Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Podela igara i igračaka na muške i ženske

Podela igara i igračaka na muške i ženske

S vremena na vreme čujem komentare zabrinutih roditelja kako im je muško dete zatražilo da se igra u kuhinji, pegla veš, gura lutku u kolicima, kako je devojčica tražila pušku, automobile. To ne priliči njima. A ja želim da pitam zašto? Da li osobe muškog pola ne jedu, ne kuvaju, ne peglaju se, ne uključuju mašinu, ne čuvaju decu? Da li osobe ženskog pola ne voze automobile, ne idu u vojsku, ne postoje žene policajci?

Deca uče i rade ono što žive. Dopustite detetu da nahrani svoju radoznalost. Neka iskusi, pokuša da se igra kuvara, pekara… Već sa 15 meseci deca počinju sa oponašanjem odraslih. Najpre su to roditelji. Mamu najčešće zatiču u kuhinji i nju prvu imitiraju. Ne morate kupiti detetu kuhinju ukoliko to ne želite, dovoljno je dati mu plastičnu činiju, varjaču, čepove i videćete rezultat na njegovom licu a to je osmeh.

“Lutka i kolica nikako nisu za dečake, pa šta će sutra postati?” Molim vas, to što se dešava u glavi odrasle osobe i na šta ona pomisli dete ne može ni da pojmi. Spustite se na dečiji nivo. Tek je naučilo da hoda, da drži kašiku, polako uviđa i primećuje ono što se dešava oko njega. Mame a poznajem i tate koji odlično kuvaju, znaju i da peglaju, kupaju dete, presvlače, voze auto…

Dete samo želi da oponaša sebi bliske ljude, osobe do kojih mu je stalo i koje mu predstavljaju uzor. Nemojte mu to uskraćivati i učiti ga kako stvari koje vi radite nisu za njega i da su sramotne. Igre uloga su veoma bitne u dečijem razvoju. Igrajući se sa lutkom deca uče kako da se ponašaju prema drugoj deci, prema mlađima od sebe bilo da je dečak ili devojčica u pitanju. Dečije interesovanje uglavnom traje neko vreme za određenu vrstu uloga a zatim prelazi na sledeću kada zadovolji  svoje potrebe.

Razmislite sledeći put kada detetu zabranite neku od ovakvih igara i kada mu uputite komentar da se osobe njegovog pola toga ne igraju. Dozvolimo deci da neometano rastu. Tu smo da ih usmerimo, podržimo i pomognemo da napreduju i krenu korak dalje a ne da ih sputavamo  i rušimo njiov neiskvareni svet koji tek izgrađuju.2 thoughts on “Podela igara i igračaka na muške i ženske”

  • Шта тачно значи, деца уче и раде оно што живе?

    • Deca uče od rođenja kroz život. Svakoga dana u svom životu nauče nešto novo. Beba uči da pije mleko na flašicu, da žvaće, koristi čašu, hoda, govori, uči iz primera roditelja, uči i stiče iskustva kroz različite životne situacije dakle prvo kao beba, dete a zatim i kao odrastao čovek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *