Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

PLIVANJE ZA BEBE

PLIVANJE ZA BEBE


Ova tema mi je bila veoma zanimljiva, donekle nepoznata te sam želela malo detaljnije da se informišem i podelim sa vama saznanja o ovom fantastičnom programu.
Oduvek mi je bilo neverovatno kada na televiziji ugledam bebe koje plivaju. Donekle i nisam verovala u to. A onda sam ugledala malu Taru i oduševila se.

Ona je sa 4 meseca krenula na plivanje. I to nije hir njenih roditelja već su ih da kažem okolnosti navele na to.
A evo šta kažu osobe koje su stručne na tom polju.

Šta je plivanje?


Plivanje, kao bazični sport, predstavlja fizičku aktivnost kojom se najbolje razvijaju motoričke i različite fiziološke sposobnosti. Kompleksnost stilova plivanja i različitih vežbi koje treneri zadaju u vodi zahtevaju veliko angažovanje nervnog sistema kao i celog tela.


Kada je najbolje početi sa plivanjem?


Većina roditelja svoje mališane upisuje na različite programe plivanja koji najčešće zahtevaju da dete ima navršenih 5,6 ili više godina. Međutim, nervni sistem, kordinacija i fiziološki sistemi već su prošli određene stadijume razvoja do tada i bivali su stimulisani na različite načine, trčanje, penjanje, skakanje i dr. koji jesu efikasni ali nisu dovoljni da bi se ispunio pun kapacitet u razvoju mališana koji još kao bebe imaju. Iz tog razloga već dugi niz godina, u inostranstvu postoje brojni pogrami ,,plivanja’’ za bebe koje podržavaju i savetuju brojni stručnjaci i pedijatri.
U našoj zemlji, ovaj program je jako redak ali postoji i u ovom članku ćete saznati nešto više o tome.


Šta predstavlja program “Plivanje za bebe” i ko stoji iza njega?


U saradnji sa Beogradskim plivačkim klubom, bivši plivač istog kluba i njegova žena odlučili su da pokrenu ovaj program nakon što su dobili ćerkicu Taru. Nakon završenog kursa i prakse sa Tarom, koja je u vodi od četvrtog meseca, započeta je ova lepa priča.


Cilj ovog programa je da različitim vežbama stimulišemo telesni razvoj najmlađih, u trenutku kada je taj proces najintenzivniji, a to je od 4. meseca do 4. godine, shodno tome to i jeste starosno doba koju ovaj program obuhvata.

Foto: shoot.me.mija

Gde se održava program i koji su termini?


Najbitnija stavka nam je bila higijena, jer se ipak radi o bebama. Stoga, naš izbor je Sportski centar Milan Gale Muškatirović (25.maj) na Dorćolu. Mali bazen temperature 29 stepeni , dubine do 150cm u najdubljem delu, veoma je osvetljen i pruža jednu veoma toplu atmosferu. Higijena je na najvišem nivou. Okolo bazena postavljene su ležaljke na kojima se bebe presvlače, a tu su i svlačionice za roditelje. Pored bazena su topli tuševi, kao i mesto za sušenje kose posle treninga.

Termini treninga su subotom i nedeljom 9h-10h. Dolazak se ne zakazuje ali je poželjno najaviti svoj prvi dolazak.
Sve što Vam treba su peškir, pelene za vodu i dobro raspoloženje.

Koja je cena programa i ima li nekih povlastica?


Cena našeg programa je 3500 dinara za ceo mesec odnosno 2500 za pola meseca. Naravno svesni smo da u tom uzrastu mališani mogu da budu bolešljivi te se za opravdane izostanke cena umanjuje. Za dvoje dece cena se koriguje dok je dolazak trećeg deteta besplatan. Obavezno je prisustvo bar jednog roditelja u vodi dok je drugi roditelj dobrodošao i može biti u vodi ili pored bazena na ležaljkama(cena se NE menja sa prisustvom dva roditelja).


Za sva ostala pitanja i više informacija obratite nam se na telefon 0669246684 ili putem instagram stranice @plivanjebebe

Foto: shoot.me.mijaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *