Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

PITALI STE PEDIJATRA

PITALI STE PEDIJATRA


Imala sam zadovoljstvo da na svom sajtu ugostim još jednu divnu gošću a to je dečiji pedijatar. Divna doktorka sa višedecenijskim iskustvom koja živi i radi privatno u Beogradu. Doktorka je izdvojila svoje vreme i odgovorila na neka od najčešćih pitanja roditelja.

Koliko je normalno da beba napreduje u prvim mesecima? U prvim mesecima normalno je da dete dobija 150 do 200g na težini. Idealno je 200 g. Sa 5 meseci trebalo bi da udvostruči telesnu težinu a sa 9 meseci da je utrostruči. Dete koje je na prirodnoj ishrani zna da dobije i 1,5kg a i više i to nije nikakav razlog za brigu jer se ta kilaža naprosto istopi. Dete koje je na adaptiranoj formuli bitno je da ne dobije previše, hajde da kažemo da bi idealno bilo da dobije 800g prvi mesec a svaki sledeći da dobija po 50 g manje.

Dojenje, na koji vremenski period preporučujete?
Na zahtev bebe. Beba sa malom telesnom težinom nema snage da izvuče dovoljno, traži ćešće. Glavno merilo je merenje telesne težine već sa mesec dana, na prvoj kontroli.Jedino ako mama primeti da je beba plačljiva i ima osećaj da ne napreduje onda treba doći i ranije da se izmeri težina, da se vidi koliko je beba dobila za 7 dana. Nekada se zaista dešava da beba ne dobija na težini, majka se ne snalazi. Jako je bitno u tim prvim danima da se majci da podrška da ima mleka, da je mleko kvalitetno i da bude uporna. Svaki put kada stavi bebu na dojku na taj način se podstiče i poboljšava laktacija. U početku se pojavljuje kolostrum a tek malo kasnije se pojavljuje ono pravo mleko koje zadovoljava potrebe bebe. I ono što je važno jeste da kada se beba stavi na jednu dojku, da beba do kraja izvuče mleko jer se upravo pri kraju nalazi najhranljivije, kalorično, masno mleko. Dešava se da mama stavi bebu na jednu dojku kratko, zatim na drugu i na taj način ne zadovolji potrebe deteta koje su neophodne, dete nema osećaj sitosti i onda vrlo brzo ponovo je razdražljivo, plačljivo jer je gladno. Znači jako je važno da se dojenje sprovodi onako kako treba, mleko iz dojke izvući do kraja.

Kijanje kod tek rođenih beba? To je sasvim normalna reakcija na vazduh. Čiste se disajni putevi to je jedna refleksna radnja beba reaguje na vazduh, promenu temperature ili kada beba doji pa se zagrcne takođe je reakcija, zna da kija. Kijanje je normalna stvar.

Pupčana kila
Kod bebe još nije razvijeno masno tkivo i ta pupčana kila zna da bude vrlo izražena. Ne postoje one priče da se stavlja petoparc i te stvari, od toga nema ništa. Jednostavno kako beba bude rasla i masno tkivo se stvara ispod kože, kila će se polagano uvući. Postoje i druge kile kao što je preponska koja se može javiti kod prevremeno rođenih beba a može se javiti i kod beba rođenih sa normalnom telesnom težinom. Dok takođe može da se javi i kod deteta u 2., 3. godini života gde apsolutno nije bilo problema od rođenja, što zahteva operaciju.

Kako prepoznati preponsku kilu?
Obično roditelji dođu i kažu da su primetili ispupčenje u predelu preponske jame i uglavnom kada dete plače zbog pritiska ili kada ima stolicu zna da izleti preponska kila i bude veličine, ako je upitanju beba mala, veličine manjeg oraha.

Da li treba izbegavati, ne dozvoljavati bebi da plače?
Ne, to nema veze ni sa čim, potrebno je javiti se hirurgu, zakazati operaciju. Nekada može biti i vrlo opasna, može da se uklješti. Kada se pojavi preponska kila, kada dete plače onda se ona pomera, uglavnom se vrati u trbušnu duplju a nekada ne može. Kada se to desi dete plače bolno, ukoliko roditelj ne može da umiri dete, vodi ga kod doktora koji pokušava da je vrati a ako ni on ne može dete se šalje hitno na hirurgiju.

Kako oblačiti bebu?
Dete ne pretopljavati. Naročito u letnjim periodima. Dešava se da dođu roditelji sa bebom koja je sva crvena, topla, previše obučena. Često naglasim roditeljima, naravno bebama su nogice i ručice hladne jer njihova cirkulacija nije dovoljno razvijena ali glavica bude topla i telo je vrelo. Ne sme se dete pretopljavati u letnjem periodu. Inače ne treba ni u kući preterivati sa toplotom u prostorijama gde boravi beba treba biti 22, 23 stepena dok kada se beba kupa nešto toplije 25 stepeni.
Ukoliko dete ima temperaturu 37,3 ne pretopljavati.

Kako znati da li je bebi hladno?
Ukoliko su bebi hladne ruke ili noge to ne znači i da joj je hladno. Videćete po sebi, kako je vama tako je i bebi čak malo hladnije.
Zimi oblačiti lepo bebu u skafanderu. Ne možete doneti bebu po minusu samo prekrivenu ćebetom ipak mora biti adekvatno obučena.

Prvi izlazak sa bebom napolje, da li čekati 40 dana od rođenja bebe kako bi je izveli?
Beba treba da izlazi, udiše kiseonik, naročito leti. Postoje priče da dete ne treba da izlazi prvih 40 dana. Ne, dete treba i ranije da izlazi. Mame se obično ne osećaju najbolje prvih mesec dana nakon porođaja ali uvek ima neko ko može malo da iznese bebu. Za početak po 15-ak minuta. Nećemo iznositi bebu od 20 dana baš na minus ali malo na vazduh bi trebalo. Kako zimi tako i leti važno je provetravati prostorije svakodnevno.

Povišena temperatura kod dece, kada je obarati?
Temperatura se isključivo obara ako je 38,5 i više. Nižu ne treba obarati. Organizam se bori sa povišenom temperaturom i dete je jako dobro podnosi. Dakle ukoliko dete ima 38,5 reagujemo isključivo sirupima zato što je to prirodna stvar. Daje se isključivo paracetamol ili brufen, ne dajemo salicilate.

Da li davati sirup ili čepić?
Sirup davati, međutim ukoliko dete povraća onda moramo dati čepić.

Sa koliko meseci beba sme da pije sirup?
Prema potrebi se daje sirup nezavisno od uzrasta. Može i sa mesec dana. Sada se sirupi daju špricem što pojednostavljuje upotrebu. Što se tiče količine sirupa uglavnom se daje pola od težine deteta. Obavezno proveriti sa pedijatrom.

Koja je preporučena količina obroka u prvim danima bebe?
Beba je sposobna već sa četiri meseca da jede kašice na kašičicu. Postepeno uvodimo. Kada je dete dojeno nastavlja se i sa hranom i sa dojenjem. Dete u početku jede kašastu hranu. Sa 9. meseci gnječimo hranu, više je ne pasiramo.Zašto je bitno da se već tada gnječi hrana jer se na taj način pospešuje žvakanje i govor. To su neophodne stvari zbog psihofizičkog razvoja deteta. Kada uvodimo nemlečnu hranu, svaka nova namirnica se uvodi do 10h ujutro zbog mogućih alergijskih reakcija. I uvek idemo sa istom namirnicom tri dana uzastopno. Broj kafenih kašičica za prvo davanje namirnica maksimaln je broju meseci bebe. Dakle ukoliko beba ima 4. meseca dajemo četiri kafene kašičice. Postopeno povećavamo do maksimalne dve kafene kašičice po danu. Tokom uvođenja novih namirnica obrok nadoknađujemo podojem ili adaptiranom formulom. Zašto, jer se namirnica uvek uvodi kada je beba gladna da bi je bolje prihvatila. Novu namirnicu uvodimo 5 do 7 dana, ponavljamo u jutarnjim satima zbog alergijskh reakcija. Kada pričamo o alergijskim reakcijama uvek pratimo ponašanje bebe. Šta to znači, pratimo joj stolicu, eventualno povraćanje nakon obroka i promene na koži bebe. Ako primetimo bilo kakvu reakciju odmah obustavljamo hranjenje. Preporučujemo da prva hrana koja se daje bebi bude pirinčana kaša. Bebama koje se doje isključivo se daju nemlečne formule one se prave sa vodom ili majčinim mlekom.

Može li se kuvati pirinač pa davati bebi?
Naravno da može.

Ukoliko dete jede namirnicu sa gvožđem da li je potrebno praviti pauzu za mleko, hoće li se dejstvo izgubiti? Na primer kada jede spanać da li sačekati pola sata pa dati mleko?
Ne, nema potrebe. Spanać inače sa mlekom i spremamo.

Ukoliko je operisan treći krajnik, može li da se regeneriše?
Da, moguće je. Nije pravilo ali može da se desi, dešava se.

Uporan ojed kod deteta, šta činiti?
Obično se nadovezuje neka gljivica, preporučila bih promenu pelena, proizvođača da se ne koriste vlažne maramice, da se pregleda urin. Prati se, ukoliko se ne smanjuje onda dajemo preparat na osnovu onog što vidimo, tu već ne pomažu samo neutralne kreme tipa pavlovićeva sudokrem

Koksaki A virus
Svako ga može zaraditi najčešći je u školskom uzrastu, konsultacija sa kardiologom.

Da li vežbati sa bebom?
Bebu je potrebno pratiti od rođenja, uspostaviti kontakt oči u oči sa bebom. Na taj način razvija se socijalni kontakt.
Pri pregledu se vidi kakav je tonus mišića bebe. Ako od samog starta primetimo da beba ima pojačan ili snižen tonus mišića savetujemo da se rade vežbe to ne znači da je nešto ozbiljno ali neke bebe zahtevaju da se stimuliše njihova motorika.

Da li preporučujete dubak/hodalicu?
Ne, u dubku se dete samo otiskuje vrhovima prstiju. Savetujem ogradice u kojima dete može da se podigne samostalno.

Na šta posebno obratiti pažnju pre vakcinisanja deteta?
Bitno je da se izvrši pregled da je dete zdravo. Roditelj to može zaključitii kući. Kako? Obratiti pažnju da dete ne kašlje, nema temperaturu, da mu ne curi nosić, da mu je stolica uredna. Dakle da je jedno normalno zdravo dete ali mora lekar da ga pregleda pre davanja vakcine.

Šta mislite o MMR vakcini i kada je dati detetu?
Apsoutno da. Između 12. i 15-og meseca se daje, nikada nisam bila u dilemi. Ova vakcina se oduvek daje i treba je davati.
Dete treba biti potpuno psihomotorno zdravo, šta to znači? Da već hoda, ne mora samostalno ali da se pridržava, da razume reči, čuje, izgovara slogove.

Zelena stolica kod beba, da li je razlog za brigu?
Nekada su govorili da je dete sa zelenom stolicom gladno ali to nema veze sa tim. Dete koje lepo napreduje, doji ne treba brinuti. Nekada se desi da nije bilo dugog pražnjenja creva pa je došlo do oksidiranja.

Da li voditi bebu na more? Sa koliko meseci?
Bebe se rađaju na moru. Bebu od mesec dana nećete kupati u moru ali je ujutru i uveče možete prošetati plažom. Već sa 6. meseci beba se može osvežiti u slanoj vodi u bazenčiću pored mora i nakon toga je istuširati. Voditi računa da se ne napije vode. Obavezno bebu izvoditi u ranijim jutarnjim satima sa kapicom na glavi i da bude u hladu, ni slučajno na suncu.

Da li baš malim bebama stavljati kremu sa zaštitnim faktorom?
Da, da apsolutno.

Šta preporučujete za suvu kožu kod beba i ekceme?
Imamo atopijskog dermatita, ekcema. Hidrirati kožu. Koristiti uljane kupke, preparate koji su hidrantni i koji su baš za suvu kožu preporučeni. Na tržištu imamo dosta jako dobre kozmetike. Bitno je da se koža stalno maže, vlaži ne sme biti suva, pogotovo u zimskom periodu jer je vazduh suvlji. Inače deca koja su sklona atopiji, kada im padne otpornost organizma, kada su bolesna isto im se dešava da koža još više oksidira.

Da li davati bebi probiotik i kada?
Preporučujem, podstiče otpornost organizma. Prvih meseci je važno uzimanje probiotika svakoga dana. Kada je dete bolesno i pije antibiotike obavezno treba uključiti i probiotik. On se daje uvek između dve doze antibiotika.

Vitamin D, da li ga davati detetu i do kog uzrasta?
Koristiti svakodnevno. Dajemo do godinu dana detetu koje je rođeno u Proleće ili Leto a ako je rođeno u Jesen ili Zimu onda produžavamo do leta.

Da li prekidati davanje vitamina D ukoliko dete ide na more?
Ne, ne prekidati.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *