Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Održavanje zuba kod dece od najmlađeg doba

Održavanje zuba kod dece od najmlađeg doba

Priča o prvim dečijim mlečnim zubima je uvek aktuelna tema. Koliko god da smo se informisali o tome uvek je dobro podsetiti se i čuti možda nešto novo. Prva godina sa bebom predstavlja veliki izazov za svaku porodicu. Zubi su “muke” koje će nas pratiti kroz ceo život. Zato pravi savet u pravom trenutku je najbitniji.

Da li ste znali da vreme za brigu o bebinim zubima počinje zapravo u trudnoći.

Imala sam zadovoljstvo da sarađujem sa dr Bojanom Radević Martinović stomatologom ordinacije “Spas dent”, koja je izdvojila svoje vreme i odgovorila na najčešća pitanja koja nas muče. Roditelji su pitali ona je odgovarala i napisala divan i poučan tekst koji će verujem malo ublažiti roditeljsku brigu.

“Drage mame i tate, ova tema je sve više zastupljena kod roditelja i to je jako značajno za našu decu. Ako želimo da vodimo računa o zubima naše dece, time treba da počnemo da se bavimo još
dok čekamo bebicu. S obzirom da na to najviše utiču mame, krenućemo od održavanja usta i zuba u trudnoći.

TRUDNOĆA

Drage trudnice, za vašu bebu bitno je da tokom cele trudnoće vodite računa o vašim zubima. To znači, da pored toga što ćete pravilno održavati higijenu, morate se obratiti vašem stomatologu, radi:

  • Uklanjanja svih karijesa i tvrdih i mekih naslaga sa vaših zuba;
  • Bakterije iz usne duplje, mogu kasnije naseliti usta beba i učestvovati u razvoju karijesa;
  • Kod trudnica koje su imale parodontološke
    džepove i pre trudnoće, posebno treba obratiti pažnju, jer se oni često dodatno komplikuju i mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Ono što u tom periodu možemo da učinimo za zube naših beba jeste da unosimo što više kalcijuma, i postoje podaci da je ishrana bogata sirom dobra za jačanje gleđi naše dece, kao i dovoljne koncentracije vitamina D.

  • Potrebno je izbegavati pušenje, pa čak i pasivno, jer se smatra štetnim i za zubiće naših mališana.
  • Koriščenje antibiotika u trudnoći može nepovoljno uticati na razvoj zuba, ali je to nekad neophodno, te na to ne možemo uticati.

NICANJE ZUBA

Nicanje  prvih mlečnih zuba obično se dešava između 6. i 9. meseca, najkasnije do godinu dana. Međutim, nekada se dešava da oni niknu pre ili kasnije.

Po pravilu, prvo niču donji sekutići, ali se
može desiti da njihovo nicanje bude bez nekog reda. U svakom slučaju, smatra se da svi mlečni zubi treba da se pojave do 30.meseca.

Neka deca se rode sa  predmlečnim zubićima, koji se
uglavnom  rasklate i ispadnu u prvim mesecima, a potom im niču pravi mlečni zubi.

U periodu nicanja zuba, deca mogu imati manje ili više izražene tegobe.

Lokalno se obično javlja crvenilo i blag
otok, a nekada on može dovesti i do pojave plavičaste ciste. I u tom slučaju, zub će najverovatnije nići sam, ali ukoliko se to ne desi, stomatolog može da napravi mali rez i olakša mu nicanje. Nicanje zuba nekada je praćeno povišenom temperaturom, koja uglavnom nastaje zbog uznemirenosti deteta, ali ona ne mora uvek biti izazvana zubima.

KAKO OLAKŠATI DETETU?

Najsigurnije sredstvo koje će detetu olakšati malo taj period su igračkice za grickanje, a sa raznim gelovima koji su nam dostupni ne treba preterivati, to su uglavnom lokalni anestetici i analgetici.

Moje mišljenje je da su preparati kao ćilibarska ogrlica više placebo efekat. U svakom slučaju, nicanje zuba je prirodan proces i tako ga je potrebno tretirati.

PRANJE ZUBA

Pre nego što bebama niknu zubi, treba  da se postaramo da beba bude u okruženju zdravih usta i zuba, te je neohodno da cela bebina porodica sanira svoje zube i održava oralnu higijenu. Tako ćete sprečiti naseljavanje bakterija koje pogoduju razvijanju karijesa u ustima vaše bebe.

U početku bebine zube održavati uklanjanjem nečistoća gazom. Vremenom sa nicanjem bočnih mlečnih
zuba, početi sa korišćenjem četkice za zube.

Preporučene paste za zube koje dokazano smanjuju karijes u ustima treba da imaju koncentraciju fluorida od 1000ppm, ali u zavisnosti od uzrasta dozirati količinu paste.

Za decu do 2. godine staviti minimalno paste na četkicu (zrno pirinča), dok kod starije dece ta količina treba da bude veličine zrna graška.

Ukoliko roditelji nisu sigurni u sposobnost svoje dece da uopšte ispljunu pastu, a deca pritom nisu karijes rizična, može se koristiti samo četkica bez paste, uz adekvatno uklanjanje svih ostataka hrane sa zuba.

Zube treba prati minimum 2 puta dnevno, ujutru čim dete ustane i uveče pre spavanja. Posle večernjeg pranja zuba, dete ide na spavanje i nema više obroka. Najbolje je da zajedno sa decom perete zube, jer će to biti
najbolji način da i oni to prihvate.

Moj savet je da oni sami krenu u proces pranja, ali da ih vi na kraju dobro istrljate i proverite da su temeljno oprani.

ISHRANA

Najveći neprijatelji zuba naše dece su šećeri.

Njihovo korišćenje trebalo bi izbegavati do 18.-og meseca starosti. Po prestanku dojenja izbegavati uspavljivanje dece sa flašicom mleka, a ni slučajno ne davati detetu sokiće pred spavanje.

Kao što sam već naglasila, posle večernjeg pranja zuba ne treba davati nijedan obrok detetu.

Kod ishrane je jako bitno da se dete uobroči i da nema grickanja između obroka. Pod ovim se posebno podrazumeva davanje slatkiša i grickalica između obroka koji su bogati šecerima i pritom su prijemčivi za zube.

U slučajevima kad je dete primorano da duži period koristi neke sirupe iz medicinskih razloga, tada posebno obratiti pažnju na održavanje higijene i pravovremeno konsultovati stomatologa.

KARIJES KOD MALE DECE

Karijes se često javlja  i pre 2. godine života. Uglavnom je to uticaj nepravilne ishrane i lošeg održavanja higijene.

Prvo što možemo uočiti jesu bele mrlje na zubima koje predstavljaju početak
karijesa i tada je neophodno konsultovati stomatologa.

U stomatološkoj ordinaciji se tada mogu preduzeti mere koje će zaustaviti dalje napredovanje zubnog kvara.

Bitno je imati strpljenja i uz
zajedničku podršku roditelja i stomatologa, detetu olakšati posete zubaru. Nikako ne plašiti dete pričama o odlasku kod zubara. S obzirom da roditelji ne mogu uvek da uoče ove mrlje, ne treba da se libe posete zubaru u ovom periodu detetovog života.

Što se tiče rasta zuba u nepravilnom položaju, ne treba davati tome poseban značaj dok ne počne nicanje stalnih zuba, kada se treba obratiti ortodontu.

Kod deteta kome zubići nisu nikli do 20.og meseca, treba ispratiti dalji tok, javiti se stomatologu i eventualno u dogovoru sa stomatologom u nekom trenutku napraviti rendgen snimak, da se proveri da li postoje zubni zameci.

Nicanje stalnih zuba se očekuje oko 6. godine, i tada treba obratiti pažnju na nicanje šestica i obavezno ih zaliti čim niknu.”

Za više informacija možete se obratiti doktorki putem mejla:

radevicbojana@gmail.com

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *