Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

“Ne dozvolite deci da heroje traže u crtanim filmovima kad ih već imaju kod kuće”

“Ne dozvolite deci da heroje traže u crtanim filmovima kad ih već imaju kod kuće”

Zašto tate manje učestvuju u odgajanju deteta naročito u početku?

Ovo je tema koja se ponavlja i o kojoj često slušam u poslednje vreme. Uglavnom se mame žale kako ne stižu oko bebe, kuće, ručka. Muž dolazi sa posla umoran pa ne može da pomogne. Beba je u početku tako mala i krhka da ga čini nesigurnim, kažu pomoći će kad malo dete očvrsne. 🤔 Ne kažem da je kod svih ovako ali je česta pojava. Čast izuzecima.

Najveća podrška, ljubav, oslonac mami kada izađe iz porodilišta je osoba sa kojom je odlučila da podeli ostatak života a to je suprug i novopečeni tata. Ukoliko se ustručava da pomogne oko deteta najpre krivim njegovu mamu koja je sve umesto svog sina radila i koja mu nije najbolje objasnila i usadila šta znači briga o porodici.

Veliku ulogu igra i novopečena mama koja suprugu ne dozvoljava da bilo šta radi sa bebom jer smatra da ona zna bolje i da tata to ne ume. U početku mame mogu sve. One su zmajevi, one stižu na sto strana.  A onda u jednom trenutku pukne film, mama se žali kako sve ona radi a tata ništa. Okreće se novi list, mama je iscrpljena, dolazi do svađe, ljutnje. Tata mora da se menja jer mami postaje naporno i preumorna je.

Ako ste već odabrale partnera podelite sa njim obaveze. Dete je njegovo koliko i vaše. Čini mi se da se najveća greška pravi na samom početku. Kada se dete rodi dopustite mužu da nosi dete, presvuče, okupa. Možemo često čuti izjave: “Joj pa on se plaši, nesiguran je”. A vi niste? Vama je sve urođeno? Plašiće se dva dana a već treći će ga nositi na malom prstu, verujte. I ovo je obaveza koju mame nesvesno zadaju sebi.

Mnogi očevi su u zabludi jer misle da dokle god dete ne progovori, ne prohoda ono ništa ne razume i ne treba obraćati pažnju na njega, dovoljna je osnovna nega majke. Istraživanja govore da se starija deca udaljavaju od takvih očeva.

Znam da na početku mame mogu sve i uvek će moći naročito kada je u pitanju ono najmilije, prepreke ne postoje. Ali štedite se. Živci, zdravlje i strpljenje trebaće detetu ceo život ne brinite. Uz to delite i kućne poslove. Lakše ćete i dete kasnije naučiti. Znamo da deca  uče po modelu a prvi i jako bitan model i uzor su sami roditelji.

Sadašnje mame, ne pravite istu grešku. Učite decu, bilo mušku ili žensku,  da budu brižni, rade sve kućne poslove, da dele sa drugima i imaju osećaja za druge. Tate, iskoristite period dok je dete malo i budite sa njim. Volite ga, mazite, pazite. Čim dete počne da opaža, obratiće pažnju i na vas, nema veze što je malo, dovoljno je na početku što vam čuje glas i oseća vašu ljubav.

Prva godina života deteta je godina koja predstavlja najintenzivnije doba psihofizičkog razvoja. Tada se dešavaju najbrže i najdublje promene. Čini mi se da je taj period najduži, bar tako deluje iz ugla mame ali veoma bitan, a nakon prve kao da sve ubrzano ide jer dete više zna. Do prve godine dete posmatra, usvaja, upoznaje okolinu a nakon toga počinje da ispoljava već naučeno i stečeno i da nadograđuje znanje onako kako ga mi učimo. Do 3. godine ono je već postalo mali čovek koga ste već oblikovali ali sa kojim mora još mnogo i strpljivo da se radi. Period od 3. do 7. godine je period kada sve što smo učili dete izlazi na površinu. Važno je podsticati ga, motivisati, raditi što više i pratiti njegova interesovanja.

  Zato iskoristite taj period na što kvalitetniji način. Upoznajte svoje dete kao minijaturno biće kome je potrebna sigurnost i vaš podsticaj da napreduje a zatim ga lagano pratite kroz život. Opustite se zajedno i budite njegov super junak.

“Ne dozvolite deci da heroje traže u crtanim filmovima kad ih već imaju kod kuće”

Nema lepše titule od tate super junaka koju ne može da zasluži svako. A ako vas dete tako prozove znajte da je to čast jer nema iskrenijeg bića od deteta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *