Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Naučiti dete redu i kulturi

Naučiti dete redu i kulturi

Kako, pa malo je još?

Deca se uče od rođenja, primerom roditelja a zatim sopstvenim primerom. Dete već od godinu dana može samo da baci svoju pelenu u kantu za smeće. Uradite to nekoliko puta sa njim a zatim mu zadajte zadatak da samo baci. Oduševiće se.

Deca vole da rade, da pomažu. Polako zadajte i druge zadatke, papirić, maramicu.

Kada idete u šetnju pokažite mu kako bacate u smeće maramicu, račun. Za odrasle se sve to podrazumeva ali ne i za decu. Njima se mora pokazati a vrlo lako će usvojiti. Bacajte smeće zajedno, opominjite ga kada vam ispadne papir na zemlju ili njemu, recite gde mu je mesto, pokažite, stavite u džep ako nema kante.

Mi često kada šetamo ulicom nailazimo na smeće. Dete mi je prvo pokazivalo prstom na papir kada ga ugleda, govorila sam mu da je nekome ispao ili da je taj neko (čika, teta) promašio kantu a zatim mu pokazivala gde treba da se baca.

Naviku bacanja smeća smo već stvorili. Čim nađe mrvicu na podu u kući ide da je baci u kantu za smeće. Ujutru kada ustanemo uzima svoju presvučenu pelenu i baca je bez mog predhodnog opominjanja ali traži odobrenje: “Kantu?”.

Iz svog iskustva mislim da je lakše kada se dete nauči ovim navikama u ranom uzrastu jer ih ono obavlja kao neku svakodnevnicu, kao što su rituali oblačenja, hranjenja.

Bitna je upornost roditelja, svakodnevna priča i obrazloženje kako i zašto iako dete to ne pita, pokazivati mu i vremenom će razumeti.

Kada vidimo đubretare i njihov kamion uvek mu na fin način objasnim šta oni rade i koliko su fini i kulturni jer kupe smeće i čiste ulice.

Mislim da je svaki posao poseban i da zaslužuje poštovanje. Nagledala sam se i naslušala svakojakih komentara i omalovažavanja različitih delatnosti od strane male dece uzrasta 6, 7 godina. A to nisu naučili sami već ih je neko uputio da je takvo ponašanje primereno. Ne bih volela svoje dete tako da učim.

Mnogo je lep osećaj kada odete u park a dete od 18 meseci uzme vašu praznu flašicu od vode i ode da je baci u kantu za smeće jer zna da tako treba a vi ne morate da mu objašnjavate jer ste svoj posao očigledno dobro obavljali predhodnih meseci. Nije teško biti fin.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *