Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Koje porodilište izabrati? Da li uzeti epidural?

Epidural ili ne?

Definitivno da. Zašto se mučiti i trpeti bolove ako ne moramo. Svaka osoba drugačije oseća bol. Neko čak i ne oseti porođaj a beba je izašla.

Anestezija koju sam ja dobila nije odreagovala svuda isto, što tada nisam znala. Pola porođaja sam osetila pola ne. Imala sam jake bolove tako da nisam od onih koji ništa nisu osetili ili su bili bez bolova. Mnogo boli i da, zato sam za epidural.

Ako vam se desi da ga primite i osećate bolove i dalje, obratite se anesteziologu da vam pojača dozu. Tada nisam znala ali sam nakon porođaja saznala. Kada deluje anestezija oseća se tup izdržljiv bol. Još jedna prednost ove anestezije je što ne osećate ništa ni pri ušivanju a ni kateter kada vam stavljaju.

Što se oporavka tiče nisam imala problema a ni posledica. Iskustvo je pozitivno i ponovo ću ga tražiti kada bude bilo potrebe.

Bebi frendli ili ne? Koje porodilište izabrati?

Oko bebi frendlija su me mame sa pričama iskreno naplašile. Treba čuti iskustvo ali ne prihvatiti ga,. Svi smo različiti, ne odgovara svakoj osobi isto. Zavisi dosta od toga kako prođete na porođaju, koliki vam je prag izdržljivosti, od dosta faktora.

Nisam imala vezu u porodilištu a tuđa iskustva su bila podeljena za sva porodilišta u Beogradu… Ko je prošao dobro na porođaju hvalio je porodilište a ko je imao komplikacija kudio je isto to. Mogu reći da je moj porođaj bio standardan, prirodan, epiziotomija mala. Bolelo je, nisam mogla da sedim lepo ali se bol može izdržati.  Izabrala sam Front, bebi frendli. Mislila sam da će biti naporno ali nije bilo. Nakon porođaja, puste vas da malo odmorite pa donesu bebu. Ako zaključe da vam i dalje nije dobro ne donose je. Meni je značilo što je beba pored mene jer sam se opustila uz nju, naučila kako se drži, presvlači, oslobodila sam se straha.

Što se higijene tiče čiste redovno samo su pacijenti neki jako neuredni. Problem je što neke treba podučiti osnovnoj kulturi da čiste za sobom. Kada bi to svi radili bilo bi nam mnogo urednije. Hrana je bila prihvatljiva, ukusna. Ako želite poseban tretman, negu, ishranu možete i to dobiti ukoliko dobro i platite.

Sestra je bila u Višegradskoj bez bebe u sobi, porođaj je prošao kako treba, ne žali se na porodilište, bebu su joj donosili, zadovoljna je.

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća i raspitujete se o iskustvima, ne primajte svako iskustvo kao da je vaše. Znajte da smo svi različiti, nemojte se plašiti jer ne znate čega da se plašite. Na porođaju slušajte babicu i razmišljajte o tome kako beba mora da izađe bolelo vas mnogo ili ne. Nadam se da sam bar malo pomogla. Ako imate neka svoja iskustva pišite slobodno.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *