Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Kako uspavati dete?

Kako uspavati dete?

Dok sam dojila dete imali smo rešenje za uspavljivanje, samo sam ja to mogla. Najlakše mi je bilo da ga podojim i time uspavam. Kada sam prestala sa dojenjem uspavljivala sam ga ljuljajući ga u rukama. Čekala sam da mu se prispava a zatim u sobi, ljuljam, pevam i brzo zaspi. Tako ga je i muž uspavljivao. Ali nakon tri, četiri dana nije hteo uvek brzo da zaspi. Počele su ruke da me bole i shvatila sam da tako ne mogu dugo. Stomak me je boleo zbog druge trudnoće, morala sam da preduzmem nešto drugo. Sledeće veče spustila sam ga u krevet i počela da mu pevam i da ga mazim, zaspao je. Bila sam u čudu oduševljena. Tako dve večeri, treću nije više hteo, onda sam počela da mu pričam ono što se dešavalo u toku dana njemu blisko, držalo mu je pažnju, zaspao je. Zatim nekoliko noći je slušao “tri praseta”, pa ponovo pesme, zatim snimke iz telefona često voli pred spavanje da gleda,  čitamo priče… Uglavnom pratim njegovo interesovanje i tako ga uspavljujem. Na kraju se samo zagrlimo, ćutimo i on zaspi. U toku noći kad se probudi pomazim ga, zagrlim i nastavi da spava.

Nakon dva meseca došlo je do nekih promena u uspavljivanju. Bilo je perioda kada je hteo da ustane iz kreveta. Pokušao je dve noći tako, malo se bunio, nisam mu dozvolila, pričom sam ga navela da zaboravi gde je krenuo i uspelo je. Sve manje mu pričam priče jer tako želi. Uglavnom otpevam nekoliko pesmica, neke od njih je i on počeo da ponavlja, ponekad mu pustim snimke koje smo napravili i to se ograničim na četiri, pet snimaka. Obično mu napomenem da ću pustiti još jedan i gasim i ne buni se jer tako dosta stvari radimo i navikao je. Ponekad pred spavanje voli da prelista knjigu koja je trenutno aktuelna, pokazuje prstom., imenuje a ja ga dopunjavam i ukratko prepričavamo priču.

Nisam ponosna što spava sa nama u krevetu. Htela sam da ga odviknem ali nam se bliži druga beba tako da će bebac u krevetac a gospodin nadamo se u svoju sobu uskoro. Sve su to nerazradjene ideje još uvek.

Smatram da detinjstvo ne traje večno, uživamo u našim zagrljajima i spavanju zajedno. Ne smeta nam što spava sa nama i trenutno ne želimo ništa da menjamo. Sve će to brzo proći da nećemo stići ni da se zapitamo kada je porastao.

Ali u suštini dete mi navikavamo i učimo. Navike oko spavanja će se menjati kako dete raste.  Kako vam odgovara tako radite. Dva dana budite uporni i naučićete ga. Pratite dete i njegove potrebe. Mi smo ti koji ga učimo i navikavamo.  Knjiga nam može dati smernice kako nešto da pokušamo ali mi sami moramo da odlučimo šta ćemo i kako uraditi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *