Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Kako prekinuti dojenje i majčino mleko prirodnim putem?

Kako prekinuti dojenje i majčino mleko prirodnim putem?

Tema koja je jako lepo napisana i koju mamu god da pitate, uglavnom bar iz mog iskustva, to prepričava lako kao nešto što se desilo preko noći. “Samo odlučiš i prekineš”, rečenica koju su ponavljali doktori i mame. Bilo je i onih mama koje su govorile da je teško ali kažu daš flašicu mleka i zamenila si siku.

Međutim opisaću lično iskustvo, situaciju koju u knjigama i na forumima nisam našla. Sa godinu dana prekinula sam dojenje zbog druge trudnoće. Javili se problemi, kontrakcije i morala sam. Čitala sam kako su mame dojile tokom cele trudnoće bez problema. Nadala sam se da ću to možda biti i ja. Ali ne, zašto bi meni bilo lakše nego drugima. Prva misao koja mi je prošla kroz glavu je da li je moguće da sam se tri meseca trudila da počnem sa normalnim dojenjem a sada moram da se pomučim da prestanem sa njim.

Mesec dana sam skupljala hrabrost. Bilo mi je žao deteta i  teško odvojiti ga jer znam koliko mu je značilo, koliko smo se mazili. Uživao je a što je veći bio bilo je zadovoljstvo gledati ga. Prvo sam ukinula dojenje preko dana. Moje dete je sisalo pred spavanje tako smo se uspavljivali. Stavka koja me je brinula, kako ću ga uspavati bez dojenja? Ubacila sam obrok više, uspavljivala sam ga kad više nije mogao da gleda na oči i to pesmom i ljuljanjem u rukama. To je trajalo nekoliko dana dok nisam odlučila i noću da prekinem tj. zajedno sa mužem, bila mi je potrebna i pomoć i podrška.

1.noć: Večerao je i zaspao na rukama. Kreće buđenje, traži siku. Dajem mu flašicu sa mlekom, odbija, plače još više jer nije ono što želi. Dajem mu vodu, sok, kakao i mleko…ništa ne pomaže, plače, ljuljanje ne pomaže. Muž ustaje u dva noću odlazi da se igra sa njim i smiruje ga. Posle sat vremena prihvata gutalj mleka iz čaše a zatim i pola čaše jogurta. Nakon dva sata muž ga je uspavao na rukama, ležu u krevet.  Ujutru, budi me plakanje. Gladan je, hoće da siše, ljuti se vidi da mu ne dam. Doručkujemo, dan je lakši.

  1. noć: Zaspao je na rukama. Budi se, ponovo plač nervozan i histeričan, vuče me, pogledom moli. Razmišljam da mu dam siku. Teško mi je, kreću mi suze, popuštam polako ali hajde da razmislim još jednom da li da odustanem a onda shvatam da bih svo to plakanje morala da doživljavam ponovo. Vraća mi se odlučnost. Ponovo dajem flašice sa mlekom, vodom, sokom…nista. Odlazimo da se igramo, pije jogurt iz čaše. Uspavljujem ga na rukama.
  2. noć: Uspavljivanje isto, duže spava, budi se plače idemo da pije jogurt, vraćamo se u krevet bez igre. Buđenje ujutru uz plač, gladan je, odmah na doručak.
  3. noć: Isto kao i predhodne noći.
  4. noć: Uspavljivanje na rukama, ne budi se tokom cele noći. Jutarnje buđenje uz plač, odmah moramo da doručkujemo. Uspeli smo!

Ovo je bila najteža nedelja za mene. Psihički je veoma teško jer koja mama voli i može da gleda svoje dete koje da tako kažem “pati”? Zato treba prvo razgraničiti sa sobom zašto želite da prestanete sa dojenjem, da li mislite da možete detetu nadoknaditi hranom majčino mleko i kada rešite nema odustajanja jer je detetu tada najteže. Čim dete počne sa ishranom može se i prekinuti sa dojenjem. Tako da vreme kada ćete prestati sa dojenjem određujete samo vi kao majka i niko više. Vi se pitate, na vama je da odlučite jer od vas se odvikava. Drugima je lako da pričaju, pišu ali treba biti u koži mame. Ovo je moje iskustvo, nadam se da će nekome pomoći.

  Utisci nakon prestanka dojenja        

Nije mi žao što sam prekinula dojenje. Dete jede odlično, sada nakon prestanka duplo više. Jede i voće i porće. Spava po celu noć što do sada nije bilo tako. Poslednjih mesec dana nisam uopšte spavala, stalno me je budio, privijao se uz mene samo da oseti dojku i nastavi da spava. Bila mu je kao varalica koju nije hteo uopšte, pokušavala sam da ga naviknem ali jednostavno nije hteo.

Kako prekinuti majčino mleko prirodnim putem?

Čitala sam, istraživala kako prekinuti laktaciju prirodnim putem. Nikog konkretno nisam poslušala, pratila sam svoje telo što je najbitnije. Savetovali su mi podvezivanje grudi tetra pelenom ali sama to nikako nisam uspevala. Da bi se protok mleka smanjio morala sam ga nekako usporiti. Koristila sam steznik za vežbanje, danju i noću stezala sam ih što više ali ujedno sam i pratila grudi. Čim sam osetila da se stvrdnjavaju izmlazala sam ih malo samo dok ne popuste jer što se više prazne više mleka nadolazi. U početku dva tri puta dnevno, kasnije sve ređe. Kako je vreme prolazilo bilo ga je sve manje. Izbegavala sam slatko, sokove, gazirano ali sam vode pila u normalnim količinama. Nakon mesec i po dana mleko je prestalo bez tableta i bilo kakve terapije. Eto mame još jedno iskustvo i mozda zabluda da je teško prirodnim putem prekinuti laktaciju. A možda zavisi i od žene, nismo sve iste.

Postavlja se pitanje kako sada uspavljivati dete? Koliko dugo će izdržati mamine i tatine ruke ovaj tempo? Postoji li drugo rešenje i kako naučiti dete da zaspi na neki drugi, lakši način? Na sva ova pitanja smo uspeli da pronađemo odgovore i rešenja koja prijaju i mami i tati a i detetu. Ukoliko želite da saznate kako smo mi to uradili pratite nas i  dalje, ova tema će biti objavljena u narednom postu.7 thoughts on “Kako prekinuti dojenje i majčino mleko prirodnim putem?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *