Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Kada je pravo vreme za odvikavanje od varalica i flašica?

Kada je pravo vreme za odvikavanje od varalica i flašica?

Ostavljamo flašice? Iskreno rečeno nismo ni bili neki ljubitelji ove plastike 😁.
Napunili smo 18 meseci , odlučili smo da ostavimo flašice jer smo shvatili da je vreme i da smo porasli.
Bez forsiranja, jednostavno sam primetila da je moj mali mačak spreman. Počeli smo da pijemo na slamčicu, iz čaše uveliko to radimo a i iz plastične flaše nam odlično ide.
Odvići dete od varalice i flašice je isto jedan od perioda koji treba pregrmeti i za koji se treba pripremiti. Deca su  različita tako da zavisi koliko su se vezala za jedno ili drugo. Imala sam tu sreću da varalicu nije hteo, tako da nisam insistirala. I važno je ne forsirati dete, ne gurati mu ukoliko ne  želi! To mi je potvrdilo dosta mama čija deca nisu htela varalice ali su one insistirale, neke umakale u nešto slatko i sada ne mogu da odviknu decu. Ali evo iz našeg iskustva mogu reći da se i bez toga može. Sa 8 meseci počela sam da mu dajem iz čaše- flašice da pije jer običnu flašicu nije hteo. Brzo smo prešli i na običnu čašu. Bilo mu je potrebno dosta vremena da samostalno počne da pije i to uvek uz nadzor i pomoć ali s obzirom da je želeo davala sam mu. Naravno bilo je prolivanja, čestog presvlačenja, obaranja čaša ali mislim da smo mi mame na to navikle i da je to dobar početak i znak da se trudimo zajedno i dete i mi. Dešavalo se često da ga nadgledam dok pije, pričam mu, opominjem, govorim, polako, spusti, ne žuri  i sklonim pogled na sekund a on  je već sav mokar. Nagnuo je malo više… Bio je to i jogurt u pitanju, ne samo voda.

Eee ali sam na ovakve situacije psihički spremna jer znam da sve dok imam dete u kući i sve dok se trudim nešto da ga naučim ovakve stvari će se dešavati. I onda je lakše, bar meni. Već dva meseca pije iz čaše sam, iz plastične i iz staklene. Staklenu mu dajem jer kada odemo u goste nemaju svi plastiku tako da moramo da vežbamo a i on je traži  jer je često viđa na stolu.

 

Umeđuvremenu davala sam mu vodu i iz flaše plastične (rosa, jana) male su i praktične ali i iz većih.
Sada kada krenemo negde koristimo male plastične flašice sa vodom jer su baš zgodne za decu. Mogu samostalno da je drže i piju.
‌ Od varalice i cucle treba odvikavati mališane što ranije ali postepeno. Znamo da utiču negativno na zube i govor. Nisu sva deca ista, potrebno je svakome određeno vreme da se odvikne a to se najbolje radi navikavanjem na čašu, plastičnu flašicu od vode, slamčicu.

Deci je sve ovo zanimljivo jer i odrasli isto to koriste. Učite ih, pomozite im da se osamostale jer oni to mogu. Nakon prve godine vreme im je da pokušaju. Ako niste probali do sada eto vam prilike.

Savet za odvikavanje od varalice i flašice: Najbolje je postepeno kao i kod dojenja. Svesti korišćenje na minimum, jednom dnevno a zatim ukinuti skroz. Buniće se dva, tri dana i odvići će se. Ne treba samo prekidati taj proces, ako ste rešili da ga odviknete istrajte do kraja u tome jer  ako dajete detetu pa ne date zbunjujete ga i neće znati šta da radi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *