Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Kada je pravo vreme za nošu i koju odabrati

Kada je pravo vreme za nošu i koju odabrati

Kada navići dete na nošu? Koju izabrati? Sa naslonom, svetleću, jarkih boja, muzičku…
Najbolji su adapteri za wc šolju jer dete odmah učite gde se određeni posao obavlja i kako. Međutim da bi dete sedelo na adapteru mora biti dovoljno čvrsto i veliko, dakle od samog deteta zavisi (neka su krupnija za svoj uzrast, neka sitnija) to već roditelj treba proceniti.
Moje dete je sitnije, počeli smo sa sedanjem na nošu kad je imao 13 meseci, prihvatio je i nastavili smo.

Važno je ne forsirati dete jer se time može stvoriti kontra efekat, strah od noše. Mi smo se postepeno upoznavali, išli smo zajedno u toalet, pokazivala sam mu nošu, pričala čemu služi iako tada još nije shvatao. Zatim sam ga stavila da sedne nakon spavanja, uz neke igračke sa strane (i kornjača sedi na noši, kuca, šta radi…). To mu je držalo pažnju, i počeo je da obavlja nuždu.
Ne bi trebalo dozvoliti detetu dugo da sedi jer je i to mučno. Desetak minuta je sasvim dovoljno. Postepeno navikavanje je najbolje.

Roditelj može da prepozna ponašanje deteta kada mu se kaki i tada ga treba upitati hoće li na nošu, staviti ga. Kada obavi svoj posao pohvaliti dete i time ga podstaći da to uradi i sledeći put. Ukoliko dete ne želi da sedi, odbija, ne forsirati ga već sačekati da prođe neko vreme pa ga ponuditi ponovo.

U međuvremenu pričati mu o noši, pokazivati dete koje sedi, slikovnice, čitati na tu temu, u igri se igrati kako lutke, životinje idu na nošu, usmeravari i podsticati dete da samo zatraži da i ono sedne.

Idealno vreme za nošu je kada roditelj proceni da je njegovo dete spremno. Nakon godinu dana smatram da svako dete treba probati i pokušati.
Na početku sam navela da postoje različite vrste noša koje možete kupiti detetu. Moj savet je, ukoliko nošu kupujete, da to bude najjednostavnija, udobna za dete. Naišla sam na dve vrste koje se mogu naći svuda, jedna je skroz ravna a jedna malo zaobljena. Ova skroz ravna mi se baš i ne dopada jer mi se čini da nije baš udobna detetu, bar mom detetu ne odgovara, stalno se vrti na njoj. Što se tiče muzičkih noša, jesu lepe, zanimljive ali za igru. Previše efekata koji navode dete da se igra i odvlače mu pažnju od onoga što treba uraditi. To je moj utisak.

Dešavalo se da se deca igraju sa nošom, stavljaju lutke jer im je tako prvo pokazano pa misle da tako i treba.

Lutku možete staviti na nošu igračku ili neku činiju pa zamislite sa detetom da je to noša.

I još jedan savet, situacija u kojoj često grešimo, stavljanje deteta svuda po kući na nošu, hranjenje na noši. Znam da deluje lakše, ja nisam za to. Probala sam drugačije, videla da može, zato i delim ovo iskustvo.

Ne postoji dete koje nije ostavilo pelene, ostaviće sve u svoje vreme. Zna se gde se nužda obavlja i treba tako i učiti dete. Nama deluje da neće hteti u toaletu ali ne, ono hoće, samo će možda ponekad pokušati da izvoljeva a na vama je hoćete li dopustiti ili ne.

Mogu navesti primer svog deteta, kod babe nošu koristi u dnevnoj sobi, igrajući se ili gleda tv a kada smo kući odlazi u kupatilo i seda na nošu bez problema. Nekad mu dam igračku a nekad ne. Ima 18 meseci i već zna šta kod koga može.

Zato se ne nervirajte mnogo ako dete kod babe i dede radi jedno bitno je da ste vi istrajni u odlukama i pravilima i tako će ih i dete poštovati.

Naravno da je najbolje da se sve strane slože ali retko kad je to i moguće jer svako je pametan za sebe, neki čak često misle da su i za druge pa je najbolje prepustiti se i reagovati samo kada je dete ugroženo.

Mama i tata moraju imati zajednički stav, svi ostali su manje bitni i ne mogu narušiti vaš zajednički autoritet.

Leti se pelene najbolje ostavljaju jer možete pustiti dete da šeta napolju bez nje pa i ako se upiški neće mu biti hladno. Obično je deci nelagodno kada osete da su mokra pa ubrzo shvate da im to ne odgovara i traže nošu.

Mi uskoro planiramo i taj konačni korak da napravimo, samo da otopli. Sve češće govori kada hoće da kaki, verujem da će kada oseti prvi put mokre pantalone shvatiti šta mu više prija i da ćemo pelene izbaciti iz upotrebe.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *