Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Dojenje ili ipak ne?

Dojenje ili ipak ne?

Da. Spadam u grupu mama koja je imala malo teži put ka dojenju ali nisam odustala. Od početka moj stav je bio da ukoliko imam mleka dojim bebu. Mleka je bilo i više nego što treba. Sestra se porodila tri meseca pre mene i rekla mi je da u početku je osećaj neprijatan ali nakon desetak dana navikneš se, opustiš i lako je, ne smeta više. Tako sam se i ja psihički pripremila, mora da boli, izdržaću nisam jedina.

 Prvih mesec dana bolelo je svaki put kada beba uzme dojku kao da imam iglu. Imala sam osetljive bradavice. Još u porodilištu se pojavile ranice i regade. Babice su posmatrale podoj i rekle kako beba lepo vuče, sve je u redu, mazati majčino mleko i sve će proći. Ali nije prolazilo, bolelo je pri svakom podoju sve više. Pomogla mi je sensilis krema sa lanolinom, prirodan goveđi loj,  da nije bilo nje ne znam šta bih radila. Nakon svakog podoja mazala sam bradavice. Pre podoja grudi se operu i obrišu, krema nije štetna za bebu, jako je masna pa malo i ako ostane nije štetno. Koristila sam veštačke bradavice kako bih odmorila malo svoje. Svaki drugi podoj bebu sam sa njima dojila. Na pitanje zašto toliko dugo traje to privikavanje rekli su mi da su mi bradavice osetljive.

Nakon tri meseca dojenja mogu reći da sam mogla da se opustim i dojim. Bebu sam dojila na tri sata, i bila je od onih koja nije spavala po celu noć čak i sa god dana. Počela je nekoliko dana da spava po šest sati ali samo toliko je i trajalo.

Veoma je bitno izmlazati se i pratiti grudi stalno. Ukoliko primetite da su malo tvrde obavezno se izmlazajte i sprečite upalu. Nakon podoja, bar u početku, izmlazala sam se svaki put. Tako se sprečava upala i obnavlja mleko. Nisam imala problema sa mastitisom ali mi je u tome mnogo pomagala i mama babica. Imala sam upale grudi više puta. Čim bih osetila malu grudvicu odmah sam masirala i izmlazala se ali je dolazilo i do većih upala kada mleko nije htelo da ide. Stavljala sam tople obloge, masirala grudi. Beba nije izvlačila do kraja mleko, nikada nije htela a znam da je najbolje rešenje kada neko vuče, najlakše se otpuše. Pojavljivali su mi se i beli mlečni plihovi, e oni su boleli kao prava igla. Nazivaju ih i mlečnim blisterima. Usled začepljenja kanala se javljaju. Izmlazavanjem se otpušavaju ili bebinim sisanje ali svaki dodir sa tom tačkom boli kao igla zabodena. Trebalo mi je po dva dana da je otpušim, na kraju kada nisam znala šta da radim dva puta sam je probila sterilnom iglom, samo površinski sloj. Mami se to nije svidelo ali nisam mogla više da izdržim, čim se rupica probije bol nestaje i mleko polazi.

Imam jedan savet možda neko pomisli da je neprimeren ali videćete kada nemate rešenje, kada boli toliko da bi ste sve uradili samo da krene mleko. Mogu i tate da pomognu, najbliži su ili mama, sestra.. Neka povuku i probaju da probiju kanale sisanjem. Nakon toplih obloga, masaže grudi pustite ih da probaju, sve je bolje od mastitisa, temperature i lekova.

Bebi ništa slađe od dojenja nije bilo i što je najbitnije to mi je bio spas kada je boleo stomak ili kada je imala temperaturu ( što je bilo retko). Ali za stomačić je bilo jedino rešenje, samo tako nije plakala. Kako je beba bila veća sve više smo se mazili. Toplo preporučujem dojenje i da mame ne odustaju. Budite uporne, nije uopšte strašno. Kad smo preživele porođaj ostalo ispada smešno a bebi puno znači. 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *