Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Da li se dete manje mazi nakon prestanka dojenja?

Da li se dete manje mazi nakon prestanka dojenja?

Moram priznati da je kod mene ovo bila predrasuda. Bila sam skoro pa sigurna da kada prestanem sa dojenjem prestaće i ta bliskost koju sam imala sa detetom. Ne sa moje strane već od strane deteta. Kako je dete bivalo sve veće i više saznavalo, više se mazilo.

Međutim, da li je to do deteta ili navika? Mi se od rođenja grlimo, mazimo svakodnevno. Moje dete se nakon prestanka dojenja mazi još više. Zaigra se i dođe da se zaglimo, ljubi me uvek uz prisutno “mmmm”, kada sam odsutna pa me vidi ista reakcja, kad idemo na spavanje takođe.

Od skoro je počeo i sa tatom tako da se mazi i što je veći traži više maženja. Zna da se mama i tata tope kada im priđe da se mazi pa to koristi i ujutru kada se probudi, tako nas podiže iz kreveta. Koliko god da mi se spava, kada mi priđe sa svojim “mmm”, kada me zagrli i poljubi, moram da otvorim oči. Tu se javlja osmeh na njegovom licu “dobio sam sta sam hteo” i ustajemo.

Mazite se sa decom što više, koristite vreme dok su mali jer će brzo proći. Vreme leti, deca rastu tako brzo da ne stignemo ni da im kažemo sve što smo hteli. Ostavite na trenutak sve kućne poslove, zastanite, izgrlite se sa decom i mužem pa nastavite gde ste stali.

Zato mame, ovo je moje iskustvo, znam da nisu sva deca ista ali mogu slobodno reći da sa prestankom dojenja ne prestaje maženje, može se nadoknaditi na druge načine, sigurna sam da ćete ih pronaći 😊.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *