Blog o vaspitanju dece zasnovan na ličnom iskustvu

Adaptacija na vrtić/jasle/

Adaptacija na vrtić/jasle/


Kažu da je lakše ukoliko dete krene ranije u vrtić. Brže se navikne.

Ne mogu se složiti. Mislim da je isto kako mlađem uzrastu tako i starijem. Prošla sam kroz to istovremeno. Jasle i mlađa vrtićka grupa.


Znate li zašto je “lakše” u jaslama?

Dete ne ume da priča. Nema ko da vam postavlja milion pitanja i govori: “Neću mama u vrtić. Ne ostavljaj me”. Može samo da plače, malo se otima i tako dok ne prihvati tu nepoznatu tetu.
Kažu za jasle da previše odugovlače sa adaptacijom. Bar kod nas. To u naše vreme nije bilo, daju te u vrtić i ko te šta pita.

Polazim od sebe. Sve što radim volim postepeno, korak po korak pratim dete. Mom detetu je prijalo to što smo zajedno ušli u sobu i tako jedno nedelju dana. Prijalo mu je što je prvo išao po sat vremena, pa sat i po, dva, tri. Što smo zajedno upoznali sobu, vaspitačice i decu. Nakon mesec i malo jače (zbog prehlade) ostao je da spava. I ostajao bez problema.


Razmislite da li je u redu da dođete u vrtić sa detetom i predate ga nepoznatoj osobi a vi se okrenete i odete? Pa kako da ne plače. Znate li koliki je to stres za dete. Zar nije bolje postepeno ga upoznavati sa ambijentom, ljudima sa kojima će se družiti? Bar dan, dva.
Po mom mišljenju ko može sa detetom postepeno da krene na adaptaciju to je najbolje rešenje. Ukoliko ne možete ostajati u sobi sa detetom, pre polaska u vrtić prošetajte dete do vrtića i pričajte mu kako će mu biti lepo i zanimljivo.

Postoji teža i lakša adaptacija. Bitan je uzrast deteta i sam pristup. Na koji način detetu predstavljate vrtić. Nikada nemojte dete plašiti vaspitačicama a kasnije učiteljima. O njima govorite najlepše jer oni čuvaju i brinu o vašem najvrednijem biću koje nema cenu. Poverenje između roditelja i vaspitača je najbitnije.

Vaspitač mora biti iskren kao i roditelj. Vaspitač mora brinuti o svakom detetu kao da je njegovo. Ovaj posao radi i može ga raditi samo onaj ko ga voli i uživa u njemu u suprotnom menjajte struku i ustupite mesto onima koji uživaju u tome. Ovaj posao ne može da radi bilo ko ali bi bilo lepo olakšati onima koji ga rade i sarađivati. Jer ipak su to naša deca.

I ne brinite, ostvarite dobru komunikaciju sa vaspitačem jer zajedno ste tu zbog dece i deci će biti divno!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *